2010-02-07 12:07:04• hírek • MTI

Meghódították a fáraók a Székelyföldet

A fáraók "népszerűségi mutatója" magasba szökött Székelyföldön, annyira, hogy húsz nappal meghosszabbította az Egyiptom művészete a fáraók korában című kiállításának nyitva tartási idejét a Csíki Székely Múzeum, amely újabb látványosságokat ígérő tárlatokat is fogadni készül.

A tavaly október 10-én nyílt kiállítás az eredeti tervek szerint február 7-ig lett volna látogatható, a nagy érdeklődésre való tekintettel azonban február 27-ig hosszabbították meg a nyitva tartást.

"A népszerű kiállítást eddig Erdély 150 településéről érkező több mint 27 ezer látogató tekintette meg" - mondta az MTI-nek Dávid Bíborka, az intézmény közönségkapcsolatokkal foglalkozó munkatársa.

A Csíkszeredában kiállított műkincsek Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciójából, a budapesti Szépművészeti Múzeum csaknem 4000 művet számláló Egyiptomi Gyűjteményéből származnak. Erdélyben premiernek számít az egyiptomi civilizáció múzeumi bemutatása.

Dávid Bíborka beszámolt a készülő kiállításokról is. Március 4-én nyílik a Démoni ragály: a pestis című kiállítás. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum anyaga az ember és a betegség küzdelmét állítja a középpontba, amely egészen a kór okának 1894-es európai tisztázásáig tartott. A tárlat anyagát eddig a gyergyószentmiklósi, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi közönség láthatta.

A Csíki Székely Múzeum idei nagy kiállítása az április 30. és július 25. közötti időszakra tervezett Remekművek a 19. századi magyar festészetből című képzőművészeti tárlat lesz. A Magyar Nemzeti Galéria és a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményéből készített válogatás a korabeli magyar festészetről ad átfogó képet. A magyar romantika korának csaknem minden jelentős, a magyar vizuális emlékezetet generációk óta meghatározó alkotóival találkozhatunk itt, láthatók lesznek Barabás Miklós, Székely Bertalan, Benczúr Gyula, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Paál László vagy Szinyei Merse Pál alkotásai - közölte Dávid Bíborka.


A kiállítás nyitvatartását február 27-ig hosszabbították meg


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: